2023.05.05-07: EXPLORERS Inside: Szigetközi Expedíció és Élményterápia – 3 napos kenutúra és elvonulás

39.000 Ft

VAN MÉG Pár HELY
MENJÜNK!

EXPLORERS Inside 1.1

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királylány… emlékszel, az, akinek volt egy rakás baja a Tűzmanóval (Rumpelstiltzkin), de amikor kimondta a manó nevét, a bajok megszűntek és a manó meszire szaladt?
Botrányosan leegyszerűsítve így működik az a módszer, amelyik ezt a különleges vizitúrás elvonulást segíti a május 6-7 hétvégén: Egy vizitúra adja a terepet és a megfigyeléseket, aminek alapján Dóczy-Kiss Anna Gestalt terapeuta segítével ránézünk működésünkre, a környezetre adott vàlaszainkra – és tanulunk önmagunkról, önmagunktól.

Minden utunk a vizen egyszerre belső utazás is. Izgalom, készülés, nehézségek, kényelem és kényelmetlenség, szokatlan élmények, néhány borzongatóan felemelő pillanat, valami “megérkezés”, “a helyemen vagyok” érzése, talán pár apró csalódás a magunkkal vagy a kajakozással kapcsolatos elvárásokhoz képest, az “elég leszek-e ehhez” méricskélős játéka. Ismerős? 

Mi itt, az EXPLORERS-nél ebben is utazunk. Hogy amikor kiszállunk egy Római Edzés vagy egy többnapos tengeri kajakozás után, “jobb legyen a világ”. Nem tudom, Neked mi a ezzel a tapasztalatod. Nekünk kifejezetten jó.  

A “világ” nyilván nemigen javul/változik meg egy túra alatt, szóval akkor marad az, hogy mi változunk, érzünk, tapasztalunk és legtöbbször tutira túlagyalunk mindent. Te is? Na szuper!  

Minden tapasztalásunkban, minden pillanatunkban benne van az eddigi teljes életünk, és, bármilyen döbbenetes, jövőnk lehetőségei is. Testünk áttétel nélkül reagál a fizikai világból származó fizikai, szellemi és lelki kihívásokra. Ha válaszát észrevesszük,  kimondjuk és tudatosítjuk, közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy működésünket megértsük és ezzel segítsük a változás útján. 

1 készleten

Nehézség:

Időtartam:

Étkezés:Amit hozol magaddal napközbenre, illetve az esti étkezést és a reggelit közösen rendeljük meg a helyi kisvendéglőben (ennek az árát a túradíj nem tartalmazza).

Szállás:A szállásunk a DuNatura Vendégházban lesz, árakról bővebben itt tájékozódhatsz: https://dunaturavendeghaz.hu/arak/

Kinek ajánljuk:Mindenkinek és bárkinek, de első sorban felnőtt vendégeinknek.

Mi az első gondolatod, amikor hirtelen szemből fúj a szél? Amikor nem arra megy a hajód, amerre tervezted? Befeszülsz vagy felpörögsz, mikor a kormányos utasításokat ad, vagy ha valaki gyengébben húz, mint szeretnéd. Kimondod, amit gondolsz? Mit érzel a gyomrodban, ha egy zúgóra gondolsz… és amikor közeledsz hozzá? Milyen Neked, amikor valaki segítő kezet nyújt? Elfogadod? Megoldod, mert Neked nem kell segítség? Ismerős a helyzet?!? Netán a mindennapokban is hasonlóan reagálsz?
Május első hétvégéjén a Szigetközbe megyünk Dóczy-Kiss Anna Gestalt terapeuta társaságában, ahol saját működésünkre csodálkozunk rá. Anna és a Gestalt módszertan segítségével tapasztalás, figyelmes beszélgetések és testi érzeteink tudatosítàsával indulhatunk el a megismerés és a változás útján.
Igen, picit megint újabb vizekre evezünk 😉 Most egy kétnapos vizitúra adja a terepet és a megfigyeléseket, aminek alapján képzett terapeuta segítével, beszélgetéseken át ránézünk működésünkre, a környezetre adott vàlaszainkra – és tanulunk önmagunkról, önmagunktól.
A foglalkozás egy 2-napos elvonulás, amelyet most _abszolút bevezető áron_ áron próbálhatsz ki, és viheted haza egy csodás szigetközi vizitúra és egy izgalmas önismereti utazás tapasztalatait.
Szeretettel várunk a szokásos Explorers biztonság és túratervezés mellett erre a kalandra.

Mit jelent a belső utazás? Mi történik velünk ilyenkor? Mit tapasztalunk útközben, az odaúton, a parton, a vizen? Ránézünk ezekre a kérdésekre együtt. Együtt utazunk. Mit szólnál, ha ezen tapasztaláson át felismerhetnél valamit a mindennapi működéseddel kapcsolatban? Mit szólnál ha ránézhetnél saját magadra, a veled élő múltadra és a benned rejlő jövődre?

Nagy szavak? Minden tapasztalásunkban, minden pillanatunkban benne van az eddigi teljes életünk, és, bármilyen döbbenetes, jövőnk lehetőségei is. Testünk áttétel nélkül reagál a fizikai világból származó fizikai, szellemi és lelki kihívásokra. Ha válaszát észrevesszük,  kimondjuk és tudatosítjuk, közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy működésünket megértsük és ezzel segítsük a változás útján. 

Egy rendhagyó kenutúrára hívunk a mesés Szigetközbe. Nem túlélőtúra, hanem lassú barangolás. Csendes, meghitt utazás, barátok között.  Ránézünk arra, hogy mit is jelent “nekiindulni”, “küzdeni”, a “helyemen lenni”, avagy “megérkezni”.  

Csoportlétszám: maximum 12 fo.

Program: 

  • Péntek este 19h-tól egy vezetett beszélgetéssel ismerkedünk, elkezdjük az utazást és közösen vacsorázunk. 
  • Szombaton egy kiadós reggeli után 8 órakor egy változatos kenutúrára indulunk a Tejfalusi vagy a Doborgazi ágrendszerben, több megállóval. Uzsonnát viszünk magunkkal. Kb. 16h-kor érkezünk vissza a szállásra. A műhelymunka folytatódik: átbeszéljük a tapasztalatokat, ránézünk belső utunkra, kérdéseinkre, reakcióinkra. Előfordulhat, hogy felismerünk mintákat a működésünkben. 
  • Vasárnap újabb felfedezéskre megyünk, ahol új terepen, új kihívásokkal nézünk szembe, majd ezeket ebéd után megbeszéljük.

A csoportos műhelymunka során Dóczy-Kiss Annával fogsz együtt dolgozni, mialatt a két túravezető is megosztja saját szempontjait, és résztvevővé válik a csoportban.

DÓCZY-KISS ANNA: BEMUTATKOZÁS

Nem voltam mindig olyan ember, aki megengedi magának a fejlődést, és azt csinálja, amit szeret. Félelemből és megfelelésből hoztam a döntéseimet. Háttérbe szorítottam magam és küszködtem. Megtapasztaltam a “nem vagyok elég jó” fájdalmát, amely folyamatos szorongáshoz, az igényeim elnyomásához és érzelmi túlterheltséghez vezetett. Így nemcsak az életem de a testem is egyre kevésbé volt otthonos hely a számomra.

 

Ez a felismerés indított el az önismereti utamon. Rájöttem, hogy át kell alakítanom a gondolkodásmódomat, és a mentális egészségemre kell összpontosítanom, hogy pozitív eredményeket érjek el az életben. Az ezt követő 10 évem az elakadásomból való kilábalásomról és a terapeutasághoz vezető útról szólt. Azon dolgoztam, hogy elhiggyem magamról, elég jó vagyok, hogy az életem nem a szorongásról és a másoknak való megfelelésről szól, hanem önmagam boldogulásáért vagyok felelős. Ahogy egyre jobban megismertem magam, annál jobban éreztem magam. Az önmagammal való elfogadó, szeretetteljes kapcsolat kialakítása segített abban, hogy rátaláljak a hivatásomra, amiben önazonosan és hatékonyan tudok működni. 

így 5 évvel ezelőtt meghoztam életem legjobb döntését, és Gestalt terapeutává képzem magam. Amióta vállalom a felelősséget a jóllétemért, azóta a legjobb helyen vagyok. Magánpraxist építek, én osztom be a saját időmet, magam hozom a döntéseimet, van időm a két gyermekemre, miközben azzal foglalkozom ami boldoggá tesz. 

Végtelenül hálás vagyok, hogy mertem újrarendezni az életem, megengedve magamnak, hogy azzá váljak, aki most vagyok, és ahelyett, hogy tovább dédelgettem volna az álmaimat, megvalósítottam őket.

Amikor éppen nem dolgozom, összefuthatsz velem a természetben vagy láthatsz futni a Margit szigeten. Felbukkanok játszótereken miközben a világ két legenergikusabb gyereke után szaladgálok, de szívesen pihenek meg a kedvenc kávézómban. Mindenért rajongok ami étellel kapcsolatos. Szenvedélyem az ételfotózás, és fontos küldetés számomra a család táplálása. Imádom az esőt, a hajnali ébredést, a szürkületet és lelkes olvasóként gyűjtöm a könyveket. Nagy előszeretettel teszem bele magam kihívást jelentő helyzetekbe. Szupererőm a humorom (emlékeztet rá, amikor a nehéz van előtérben, a háttérben ott van a könnyű is) a kitartásom és a kreativitásom. 

NÉHÁNY SZÓ A MUNKÁMRÓL

Jelenleg egyénekkel, párokkal és csoportokkal dolgozom.

Egy támogató, odafigyelő, ítéletmentes kapcsolódásban segítem a folyamataidat, ahol újfajta felismerésekre és megélésekre bukkanhatsz önmagaddal kapcsolatban, aminek a vége az önazonos működés. Mozgás, légzés, testi érzetek, befelé figyelés, meditáció, légzőgyakorlatok, imagináció, egy megengedő, megtartó, önszerető közegben.

Terapeutaként segítek rátalálni arra, hogyan támogasd önmagad, hogy igényeidet kifejező és igényeidért tenni tudó klienssé válj, aki képes erőforrásaira támaszkodva élete szervezésére és fejlődésre.

Célom, hogy segítsek megtalálni a saját válaszaidat és segítsek alternatív működési, gondolkodási formákat felfedezni úgy, hogy mindvégig tiszteletben tartom azt, amit hiszel, érzel és tapasztalsz. Közös munkánk során azonosítjuk azokat a gondolati mintákat amelyek hátráltatnak, és mellérendelünk olyanokat, amelyek elősegítik a személyes fejlődésed, annak érdekében, hogy elérd a céljaidat. 

A terápiás ülésen arra fókuszálunk ami itt és most történik, ahelyett, hogy arról beszélnénk mi lenne ha, mi lett volna ha, mivel valódi céljainkat és vágyainkat a jelenben tudjuk megkeresni és megvalósítani. 

A terápiás munkába teljes énemmel bevonódok. Elfogadással, együttérzéssel és támogatással vagyok jelen. Tiszteletben tartom az érzéseidet, szükségleteidet, gondolataidat. Megmondás helyett kísérlek és biztonságos teret tartok.

NÉHÁNY SZÓ A GESTALT ALAPÚ CSOPORTOS ÖNISMERETRŐL 

A Gestalt alapú csoportos önismeret egy segítő folyamat, amely támogató csoportban zajlik. A Gestalt csoport pedig egy biztonságos, megtartó közeg, ahol megélheted önmagad.

A csoportban az egyéni folyamataid mellett a személyközi kapcsolatok is szerepet kapnak. A fejlődésed a csoporttagokkal való kölcsönös kapcsolattól is függ. A csoportmunka során a benned keletkező érzelmeket megoszthatod a csoporttal, és a csoporttól is folyamatos visszajelzést kapsz, amely egy mélyebb szintű önismeretet eredményez.

A csoportban megtapasztalhatod, hogyan hatsz a másikra. Nem érzed magad egyedül a problémáiddal. A csoport tagjai támogatják egymást. A csoportmunka segít ráébredni a saját erőforrásaidra, megtanulsz új módokon reagálni és új felismerésekre jutsz. Ha szívesen dolgoznál csoportban és szeretnéd magad csoportban működve megtapasztalni, itt lehetőséged nyílik önmagaddal, a csoport tagjaival, és új helyzetekkel találkozni.

Alig várom, hogy én is megismerjelek!

Szeretettel várlak, ha úgy érzed szeretnél elköteleződni egy közös folyamat mellett és szeretnél velem együtt dolgozni.

Bruckner Zoltan: Gestalt és más ICF coaching alapelvek szerint dolgozó egyéni és team-coach, volt alapkezelő, és a British Canoeing Sea Kayak Leader képesítésű tengerikajakos túravezetője, tengerikajak edző. Saját vállakozása a hetedik éve sikeresen növekvő  Explorers. Zoltán Budapesten és Barcelonában él és dolgozik.

A hétvégi alkalom elméleti és módszertani hátterét a Gestalt-elmélet adja, melynek fontos eleme az amerikai pszichiáter, Arnold Beisser által ötven éve megfogalmazott “változás paradoxona”, amelyet így lehetne összefoglalni: a valódi változás akkor következik be, amikor felvállalom , hogy ki vagyok a jelenben, és nem amikor mássá akarok válni, mint aki valójában vagyok.

“A változás paradoxona azt jelenti, hogy amikor valaki teljesen és tudatosan megengedi, hogy kapcsolatba kerüljön a jelenlegi [i.e. “valódi”, a szerk.] önmagával, akkor a változás és a fejlődés ezen kapcsolat és valódi önismeret eredményeként elkerülhetetlenül és természetes módon megjelenik.”  

“The paradoxical theory of change suggests that when people allow themselves to be fully and awarely in touch with who they currently are, change and growth then emerge as the inevitable and natural outcome of such contact and genuine self knowledge.”

“A változás akkor történik meg, amikor valaki azzá válik, aki ő valójában, és nem akkor, amikor megpróbál valami mássá változni. A változás nem akkor történik meg, amikor ő maga, vagy valaki más kényszeríti, hogy változzon, hanem akkor történik meg, amikor valaki veszi az időt és fáradtságot, hogy az legyen, aki ő valójában – hogy teljesen eggyé váljon jelen helyzetével. A mélyreható és konzisztens változást azzal tesszük lehetővé, hogy elutasítjuk a változtatói szerepet.” 

Arnold Beiser, The Paradoxical Theory of Change, 1970

MENJÜNK!